Αδελφοποίηση Χλώρακας-Σαλαμίνας
Έχουν παρθεί κοινές αποφάσεις από τις ολομέλειες των τοπικών αρχών της Χλώρακας και του δήμου Σαλαμίνας για αδελφοποίηση των πόλεων, καθώς κοινό δεσμό έχουν τον θρυλικό Σαλαμίνιο Καπετάνιο Ευάγγελο Λουκά Κουταλιανό, ο οποίος με τα πλοιάρια “ΣΕΙΡΗΝ” & “ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ” μετέφερε τα όπλα του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου το 1955- 59. Η τελετή της αδελφοποίησης θα γίνει πρώτα στη Χλώρακα και μετά στη Σαλαμίνα.
Τι σημαίνει αδελφοποίηση:
Αδελφοποίηση είναι η προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα δεσμούς φιλίας.
Η αδελφοποίηση εκπροσωπεί τη φιλία, τη συνεργασία και την αμοιβαία ευαισθητοποίηση μεταξύ των πολιτών των αδελφοποιημένων κοινοτήτων.
Η αδελφοποίηση μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ μικρών χωριών, πόλεων, χωρών, μεγάλων πόλεων, και μπορεί να εστιάσει σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα θεμάτων προσφέροντας πολλά οφέλη στις κοινότητες και τους δήμους. Ενώνοντας τους ανθρώπους από διάφορα μέρη, αποτελεί μια ευκαιρία για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, ανταλλαγή απόψεων και κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων που αφορούν οποιοδήποτε θέμα, για το οποίο υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον ή ανησυχία.
Η αδελφοποιήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως τέχνη και πολιτισμό, αειφόρο ανάπτυξη, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη κ.λπ.
Αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση μεταξύ των εταίρων και όχι μια βραχυπρόθεσμη συνεργασία. Πρέπει να μπορεί πάντα να επιβιώνει των αλλαγών της πολιτικής ηγεσίας και των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών των εταίρων, οι οποίοι οφείλουν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς, και δεδομένου ότι αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, είναι ζωτικό να επανεξετάζεται ανά τακτά διαστήματα η συνεργασία, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες και παραμένει αποτελεσματική και δυναμική.
Επίσης σημαντική είναι η διπλή δέσμευση που απαιτείται για να είναι επιτυχημένες οι αδελφοποιήσεις, δηλαδή των τοπικών αρχών, αλλά και των πολιτών, διότι δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, Αυτή η διττή φύση απαιτεί συχνά τη θέσπιση μιας επιτροπής αδελφοποίησης, στην οποία μετέχουν τοπικοί αξιωματούχοι και πολίτες.
Σαλαμίνα:
Η Σαλαμίνα με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου και το πιο κοντινό στις ακτές της Αττικής και έχει πληθυσμό 40.000.
Σύμφωνα με τη μυθολογία πήρε την ονομασία από τη νεράιδα Σαλαμίνα που είχε σύζυγό το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα.
Είναι η πατρίδα του βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου και του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Εκεί έλαβε χώρα η ναυμαχία της Σαλαμίνας το480 π.Χ. που έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες σταματώντας την Περσική Αυτοκρατορία να εισχωρήσει στην Ευρώπη. Ο θρυλικός αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε το στρατηγείο του στην παραλία της Σαλαμίνα.
Στον τρωικό πόλεμο ο Αίαντας έλαβε μέρος μαζί με τον αδερφό του τον Τεύκρο. Μετά το θάνατο του Αίαντα στην Τροία, ο Τεύκρος γύρισε στη Σαλαμίνα, αλλά οργισμένος και θυμωμένος ο πατέρας του Τελαμώνας τον έδιωξε από το νησί, γιατί δεν εκδικήθηκε το χαμό του αδερφού του και δεν έφερε τα λείψανά του στην πατρίδα του. Ο Τεύκρος με τους συντρόφους του έφτασε με πλοία στις ανατολικές ακτές της Κύπρου, όπου και ίδρυσε πόλη, την οποία και ονόμασε Σαλαμίνα εις μνήμη της γενέτειράς του. Η πόλη αυτή μετέπειτα ονομάστηκε Κωνσταντία και βρίσκεται περίπου στον χώρο της σημερινής κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Χλώρακα:
Η Χλώρακα είναι χωριό της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 5356 κατοίκους.
Είναι κτισμένη στα βορειοδυτικά της πόλεως της Πάφου, και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.
Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Θάλασσα και είναι συνεχιστής παλαιοτέρων συνοικισμών που υπήρχαν στην περιοχή του κι εξαφανίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Τάφοι προχριστιανικοί με το όνομα Ελληνόσπηλιοι και διάφορα αρχαιολογικά αντικείμενα, λίθινα εργαλεία, αξίνες, θραύσματα αγγεία, τα οποία μπορεί κανείς να συναντήσει εδώ κι εκεί στην επιφάνεια του εδάφους, μαρτυρούν πολύ παλαιόν συνοικισμό από τα μέσα της 4ης χιλιετηρίδας π.Χ.
Ονομάστηκε Χλώρακα από την πλούσια χλωρίδα που υπήρχε εκεί όταν πρωτοκτίστηκε ο συνοικισμός, και η περιοχή ήταν τέτοια ώστε να είναι καταπράσινη χειμώνα-καλοκαίρι,
Το όνομα της έγινε γνωστό στην Κύπρο και στην Ελλάδα, κυρίως γιατί εκεί αποβιβάστηκε μια νύχτα του φθινοπώρου του 1954 ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής, κι άρχισε την οργάνωση της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου.
Όρκος αδελφοποίησης Χλώρακας
Όρκος αδελφοποίησης Σαλαμίνας
Πρωτόκολλο Χλώρακας
Πρωτόκολλο Σαλαμίνας